REX online portál Navigace

Centrum bezpečí - Našim cílem je poskytnout Vám bezpečnější a jednodušší život


Zpět na z našeho blogu

Jak funguje GPS lokátor do auta?

GPS lokátory do auta se stávají stále populárnějším nástrojem nejen pro firmy, ale i pro jednotlivce, kteří chtějí mít přehled o pohybu svých vozidel. GPS lokátor, někdy také nazývaný GPS lokalizátor nebo jednoduše GPS do auta, poskytuje aktuální informace o poloze vozidla v reálném čase a nabízí řadu dalších funkcí. Jak ale vlastně tento užitečný systém funguje?


Základní principy fungování GPS lokalizace

GPS lokátor do auta pracuje na základě signálů z globálního polohového systému (GPS – Global Positioning System), který využívá satelity obíhající kolem Země. GPS lokátor zachytí signál z několika satelitů současně, což mu umožňuje přesně určit svou polohu. Díky této technologii může lokalizátor zjistit údaje o poloze vozidla s vysokou přesností na 1-3 m, a to kdekoliv na světě, kde má přístup k satelitnímu signálu (je nutný přímý výhled na oblohu, proto GPS lokalizace nefunguje např. uvnitř budov nebo v podzemních garážích).

Jak funguje GPS lokátor do auta

Jak se přenášejí data z GPS lokátoru?

Aby mohl GPS lokátor do auta efektivně poskytovat údaje o poloze, je vybaven SIM kartou, která umožňuje přenos dat přes mobilní sítě. Dříve GPS lokátory komunikovali obvykle přes 2G sítě. Jelikož se plánuje ukončení 2G mobilních sítí, nové GPS lokátory komunikují pomocí 4G/LTE. Tento přenos probíhá v pravidelných intervalech přibližně každých 30 sekund, když je vozidlo v pohybu. Pro speciální použití je samozřejmě možné tento interval zkrátit (např. na 5 sekund), ale to má za následek zvýšení spotřeby energie, což může být u některých typů vozidel problematické.

Informace o poloze vozidla a další data (u GPS lokátorů se čtením dat např. stav paliva, VIN kód, napětí baterie vozidla nebo chyby v řídící jednotce) jsou odesílány a ukládány na cloudovém serveru, kde je uživatel může sledovat prostřednictvím mobilní aplikace nebo webového rozhraní.

Kolik stojí GPS lokátory do auta?




Kontaktní formulář

Chyba: Kontaktní formulář nebyl nalezen.